1 dan
Trajanje
Karlovac
Lokacija
UKLJUČENO U CIJENU
Prijevoz autobusom
Stručno vođenje u Gradskom muzeju Karlovac
Stručno vođenje u Starom gradu u Dubovcu
Stručno vođenje sa licenciranim vodičem u Rastokama
Pratitelja putovanja
Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja/nezgode
Osiguranje od otkaza
Osiguranje jamčevine te organizaciju putovanja

 

1

1. dan: KARLOVAC

Polazak u jutarnjim satima te vožnja prema Karlovcu.
Grad Karlovac smjestio se u srcu Hrvatske na mjestu gdje se dotiču nizinski i gorski dijelovi, na sutoku četiri rijeke – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Kroz Karlovac prolazi suvremena autocesta koja povezuje Srednju Europu i podunavske zemlje s Jadranskim morem.
Karlovac je podignut u 16. st. u svrhu obrane od turskih osvajača kao jedinstvena gradska jezgra u obliku šesterokrake zvijezde. Osim Karlovca još samo dva grada u Europi imaju takav tlocrt (Palmanova u Italiji i Novy Zamky u Slovačkoj). Početak gradnje karlovačke tvrđave koji se bilježi i kao rođendan grada je 13. srpanj 1579. godine. Izgrađen je na posjedu obitelji Zrinski podno starog grada Dubovca, a ime Karlovac ili Karlstadt dobio je u čast svog osnivača austrijskog nadvojvode Karla. Renesansna jezgra grada s pravilnim geometrijskim rasterom ulica i gradskih blokova, te središnjim trgom vrhunac je tadašnjeg graditeljskog i fortifikacijskog umijeća.
Po dolasku u Karlovac slijedi šetnja starim gradom te odlazak u Gradski muzej. Razgledat ćemo zbirku uz pratnju stručnog kustosa te se poslije razgleda zaputiti do Starog grada Dubovca.

Dočekat će nas lokalni vodič koji će nas u dvije grupe provesti kroz povijest ovog bogatog kraja.
Stari grad Dubovac je najstariji karlovački spomenik. Dubovac je ime je dobio po nekadašnjoj hrastovoj (Dubovoj) šumi koja ga je okruživala, a prenio ga je na suvremenu gradsku četvrt na karlovačkoj periferiji. I kao što se u 16. stoljeću govorilo „Karlovac pod Dubovcem“, jer je Dubovac bio stariji i poznatiji, tako je i danas stari grad na brdu povrh Kupe najuočljivije obilježje karlovačkog kulturno-povijesnog krajolika na koji se otvara pogled s auto-puta.

Slijedi kratki odmor za vlastite programe te polazak prema Rastokama. Po dolasku u Rastoke predlažemo odlazak na tradicionalni ručak u restoran Mirjana: domaća goveđa juha s rezancima, svinjski vrat s roštilja na samoborski (u češnjak umaku), krumpirove police i kelj pupčar, složena salata/domaće pogačice iz krušne peći i kruh ispod peke, rastočka rapsodija,  dukati od palente kuhani u narančinom soku na zrcalu od višnje sa šlagom i cimetom. Cijena menija na upit. Poslije ručka slijedi obilazak s licenciranim lokalnim vodičem odjevenim u kostime vila koji vas vode u Rastočku bajku. Razgled počinjemo iznad posljednjih slapova, gdje Korana dolazi dubokim ponoritim jarkom usred klisure, a k njoj pritiče Slunjčica po razroki kroz više struga, te pada šumeći i pjeneći se preko stijena i klisura, dok stari Buk predvodi dan pjevajući ariju o davnim vremenima.

Spuštamo se u Donje Rastoke prelaskom jednog od najstarijih mostova gdje posjećujemo mlinice i imanja rastočkih starosjedioca. U Donjim Rastokama posjećujemo staru mlinicu gdje ćemo vam detaljno opisati i pokazati rad starog mlina i gdje ste u mogućnosti kupiti razne proizvode od žitarica. Po završetku upoznavanja sa starim načinima rada koja su se srećom još održala do danas, put nas vodi prema Gornjim Rastokama gdje se nalaze najljepša rastočka imanja. U idiličnom i originalnom rastočkom okruženju nudi nam se mogućnost za odmor i osvježenje uz žubor mnoštva slapića gdje se brzice poput djece love i pastrve prepričavaju još jedan dan u svom ribnjaku. Odmoreni i osvježeni spuštamo se do stare prekrasne luke, omiljenog okupljališta ribiča, djece, zaljubljenih, a i slučajnih prolaznika koji otkriju ovu malu oazu nakon čijeg obilaska nastavljamo do novouređene šetnice i vidikovca gdje nažalost privodimo kraju tek započetu priču ovog hrvatskog dragulja koji Vašim svjedočenjem neće više ostati samo prolazna točka putniku, nego omiljena destinacija svakom čovjeku. Slijedi slobodno vrijeme za odmor i uživanje u prirodi. Povratak u poslijepodnevnim satima.