1 dan
Trajanje
Gorski kotar
Lokacija

 

UKLJUČENO U CIJENU
Prijevoz autobusom
Razgled dvorca u Čabru uz stručno vodstvo
Vodiča po stazi predatora
Organizaciju putovanja
1

1. dan: GORSKI KOTAR - LOKVE - ČABAR

Polazak u jutarnjim satima te vožnja prema Čabru. Gorski kotar, poznat je po bogatstvu netaknutih prirodnih ljepota i neiscrpnim planinarskim mogućnostima, vrlo je atraktivno kontinentalno područja Europe.  Još uvijek može vidjeti vuka, divlju svinju i jelena u njihovom prirodnom staništu, kao i medvjeda, divokozu i risa, divljač kojoj prijeti istrebljenje u drugim krajevima svijeta. Stoljetne zimzelene i bjelogorične šume su pogodno stanište mnogobrojne flore i faune, a mir i tišinu narušava samo pjev brojnih ptičjih vrsta.

Po dolasku u Čabar slijedi razgled dvorca Petra Zrinskog čija (kurija) kaštel dominira središtem grada Čabra sagrađenog 1651. Godine. U dvorcu se nalazi zavičajna zbirka koju ćemo razgledati u pratnji stručnog vodiča. Kratki odmor,  nastavak puta edukativnom ‘Staza predatora‘ u Tršću.

Jeste li znali da u Gorskom kotaru žive 3 vrste predatora: sivi vuk, euroazijski ris i smeđi medvjed? Staza predatora je duga ukupno 1,7 km sa maketama tih životinja, najčešće u skladu sa stvarnim dimenzijama. Uz predatore upoznat ćete se (uz stručno vodstvo) i sa ostalim životinjama toga kraja: divlju svinju, tetrijeba, lisicu, jelena i srna. Tijekom cijele dužine staze postavljene su i makete sa eko porukama.

Nakon kratkog odmora nastavljamo put prema Lokvama. Mjesto Lokve nalaze se u središnjem djelu Gorskog kotara, na visini od 723 metara nad morem. Jedna od glavnih zanimljivosti Lokava je Lokvarsko jezero poznato još i pod nazivom Omladinsko jezero. Upravo izgradnjom jezera 1954. godine, Lokve su postale jednim od najatraktivnijih turističkih odredišta Gorskog kotara. Zahvaljujući svojoj veličini i dubini jezero pruža mogućnosti za razne rekreativne i sportske sadržaje na vodi kao što su ribolov, vožnja čamcem, kupanje i ronjenje. Nakon panoramskog razgleda nastavljamo put prema parku prirode Golubinjak  gdje slijedi slobodno vrijeme za igru u prirodi i po dogovoru povratak u poslijepodnevnim satima.