1 dan
Trajanje
Kastav
Lokacija
UKLJUČENO U CIJENU
Prijevoz autobusom
Pratitelja putovanja
Organizaciju edukativne igre – razgleda «NAJDI ZLATNEGA PETEŠIĆA»
Poklon za svakog sudionika
Poklon za grupu
Ulaz u muzeje i zbirke osiguranje od posljedice nesretnog slučaja
Ulaznicu u Narodni muzej u Labinu i stručno vodstvo
Osiguranje

 

1

1. dan: KASTAV

U POTRAZI ZA ZLATNIM ‘PETEŠIĆEM’ (zlatnim pjetlićem). Zašto se igra zove «NAJDI ZLATNEGA PETEŠIĆA»? «Petešić kemu se vrit puše» je jedan od simbola Kastva. Napravljen je od terakote i bio je poznat kao omiljena dječja igračka-zviždaljka, koju se nekad kupovalo na najpoznatijem, tradicionalnom sajmu ‘Bela nedeja’. Polazak u jutarnjim satima te vožnja do Kastva.

PROGRAM AKTIVNOSTI

IGRA – RAZGLED je ustvari natjecateljski program koji na edukativan, a istovremeno zanimljiv način prezentira povijest, kulturnu i spomeničku baštinu Kastva. Grupa se raspoređuje na više manjih grupa prema slučajnom odabiru (izvlače papiriće s različitim bojama), a svaka tako formirana grupa dobiva zadatak pronalaženja «zlatnog petešića» koji je sakriven na određenoj lokaciji u Kastvu. Do njega grupa dolazi sljedeći uputstva na papirnom podlošku i uz pomoć karte na kojoj su ucrtani svi značajniji lokaliteti, koja istovremeno predstavljaju i edukacijski materijal za upoznavanje Kastva. Djeca prema zadanom tekstu u kojem su ispušteni neki dijelovi, a odnose se na predmete, natpise, dijelove natpisa i sl. moraju otkriti iste na različitim lokacijama u Kastvu, te popuniti prazna mjesta u tekstu točnim podacima. Za uspješno obavljeni zadatak ocjenjuje se točnost podataka i pronalaženje «zlatnog petešića» u najoptimalnijem vremenu

Sadržaj teksta odnosno zadataka kreira se prema dobnom uzrastu, odnosno na neki drugi način koji je prilagođen grupi.

Nakon završetka edukacijske igre-razgleda slijedi proglašenje pobjednika i ostalih grupa po plasmanu, a SVAKI sudionik dobiva lančić-medaljon prema tome koje je mjesto njegova grupa osvojila. Također za uspomenu cijelom razredu-grupi poklanjamo jednog pravog ‘Petešića kemu se vrit puše’.

Cjelokupno upoznavanje Kastva završavamo posjetom i razgledom triju zbirki: MUZEJSKOM ZBIRKOM KASTAVŠTINE te jedinstvenom BAČVARSKOM i KOTLARSKOM zbirkom, odnosno pričom o starim zanatima po kojima je nekad bio poznat Kastav. Poslije zanimljive potrage predlažemo da se djeca prošetaju do obližnjeg rancha (cca 200m od centra Kastva) gdje će moći, u dogovoru s vlasnicima, nahraniti životinje te će pobjednici potage biti dodatno nagrađeni jahanjem na jednom od konja. Predviđeni povratak u popodnevnim satima.