1 dan
Trajanje
Krk
Lokacija
UKLJUČENO U CIJENU
Prijevoz autobusom
Pratitelja putovanja
Razgled prema programu
Ulaznicu za špilju Bireruljka
Vožnja brodićem na Košljun
Razgled franjevačkog samostana
Razgled zračne luke
Osiguranje

 

1

1. dan: KRK

Polazak u jutarnjim satima te vožnja prema otoku Krku. Otok Krk je sudbinski povezan s brojkom sedam: u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi je po redu Frankopan bio posljednji krčki knez, danas otok ima sedam glavnih središta. Frankopani su na vrhuncu svoje moći posjedovali teritorij jednak polovici današnje Hrvatske. Razgled otoka Krka započinje s mjestom Rudine gdje se nalazi poznata špilja Biserujka. Špilja Biserujka, poznata je i kao Vitezićeva špilja. Najniža točka špilje izmjerena je na -13 metara, a dno špilje se nalazi svega na 30 metara iznad razine mora. Špilja se proteže relativno plitko ispod površine i njen nadsloj nigdje ne prelazi 6 do 8 metara. U špilji su nađeni ostaci kostiju špiljskog medvjeda. Preporuča se ponijeti i topliju odjeću jer je u špilji 13°C. Poslije razgleda špilje odlazimo u Zračnu luku Rijeka dočekati avione iz Hamburga i Munchena (11:30 i 11:40) te se upoznati sa procedurama check in-a, predaje prtljage. Uz pratnju službenog djelatnika zračne luke razgledati ćemo i dio gdje se nalazi stari vojni avion, sada u službi hitne medicinske pomoći. Put nastavljamo prema Puntu odakle ćemo se brodićem zaputiti na Košljun.

Otočić Košljun nastanjen je još u antičko doba kada je na njemu izgrađen utvrđeni ljetnikovac. Od toga dobiva i ime: castellum – Košljun. Površina otočića iznosi 68.500 kvadratnih metara. Na njemu se nalazi oko 400 biljnih vrsta. Od 9. stoljeća je glagoljaška benediktinska opatija sv. Marije s trobrodnom romaničkom crkvom čiji su temelji pronađeni ispod današnje samostanske crkve. “Posjetiti otok Krk a ne viditi otočić Košljun je poput odlaska u Rim i ne vidjeti papu”. Na otočiću Košljunu posljednje je počivalište Katarine Frankopan, jedne od najpoznatijih pripadnica te kneževske obitelji. Pogledat ćemo njihovu vrijednu etnografsku zbirku , kopiju Bašćanske ploče, amfore i dr.

Slijedi kratni odmor te odlazak do grada Krka gdje nas u centru grada čeka razgled akvarija sa tropskim ribicama, akvarija sa morskim psima te edukativni video o morskim kitovima. Djeca će se podijeliti u dvije grupe te će naizmjenično gledati film i proučavati akvarije .
Poslije šetnje starom gradskom jezgrom povratak se predviđa u poslijepodnevnim  satima.