1 dan
Trajanje
Delnice, Fužine
Lokacija
UKLJUČENO U CIJENU
Prijevoz autobusom
Razgled ranča Vrelo u Fužinama
Edukativnu radionicu u Planinskom vrtu Osjetila Karoline
Razgled Popovićevog mlina sa radionicom ‘mali stolar’
Posjet farmi jelena u Delnicama
Osiguranje od nezgode/jamčevine
Pratitelja putovanja
Organizaciju putovanja

 

1

1. dan: GORSKI KOTAR - DELNICE - FUŽINE

Polazak u jutarnjim satima. Gorski kotar poznat je po bogatstvu netaknutih prirodnih ljepota i neiscrpnim planinarskim mogućnostima jedno od najatraktivnijih kontinentalnih područja Europe. Još uvijek se može vidjeti vuka, divlju svinju, jelena medvjeda, divokozu i risa u njihovom prirodnom staništu, divljač kojoj prijeti istrebljenje u drugim krajevima svijeta. Stoljetne zimzelene i bjelogorične šume su pogodno stanište mnogobrojne flore i faune, a mir i tišinu narušava samo pjev brojnih ptičjih vrsta.

Prije ulaska u same Fužine smjestio se prvi tematski vrt Gorskog kotara (Planinski vrt Osjetila Karoline) koji omogućuje ruralno upoznavanje regije Gorskog kotara sa tradicijom vrta, kulturne baštine i običajima toga kraja. Vrt je tematski podijeljen, edukativnog karaktera za školu u prirodi i radionica. Uređen za igru, zabavu i odmorište, okružen planinskim potocima i pitkim izvorom vode.
Tematika vrta prikazana je kroz edukativne tabele: usporedba divljeg i uzgojenog staništa maline, kupine, borovnice, šumske jagode, život uz planinski potok i jezero. Upoznajte alpsko goransko cvijeće, ljekovito bilje, stare tradicijske autohtone hrvatske sorte povrća, voća, začinskog bilje goranskog vrta.

Posjetom prvog Goranskog tematskog Planinskog vrta Karoline upoznati ćete povijest ceste Karoline, običaje vrta, stare alate, razvoja vrtova kroz povijest, isprobati likere, džemove, sokove, voće. Kroz igru osjetila, degustaciju i edukativo izlaganje djeca će se upoznati sa svim čarima Gorskog kotara (program traje cca 1h)

Prije nego li napustimo Fužine, svratit ćemo do ranča Vrelo i razgledati farmu životinja (konji, koze, krave, vijetnamska svinja, magarac  i dr.). Ukoliko netko bude želio, može se okušati i u jahanju (uz doplatu). Svoj put nastavljamo prema Delnicama. Po dolasku u Delnice slijedi razgled starog mlina. Skriven je od slučajnih prolaznika i znatiželjnih pogleda, mlin obitelji Mihelčić, poznat kao ‘Popovićev mlin‘ prebiva u glavnoj i najstarijoj ulici u Delnicama već 86 godina. Naši ljubazni domaćini upoznat će nas sa procesom izrade kruha (od zrna do pogače) te će djeca poslije izlaganja (cca 1h) sudjelovati u edukativnoj radionici ‘mali stolar’ (koja traje približno 1,5 h)
Radionica se sastoji od predstavljanja rada u šumi, vrsti drva, starom načinu obrade drva te se poslije toga djeca sele u radionicu gdje će svatko dobiti svoj pribor za rad i personaliziranu pločicu (sa imenom) koju će brusiti, bojati,  na kraju ponijeti kao uspomenu i suvenir sa putovanja.

Prije povratka, zaustavit ćemo se u centru Delnica kod farme jelena te se upoznati sa tom iznimnom životinjskom vrstom. Ukoliko budete imali sreće, možda vam koji jelenko pojede jabuku iz ruke. Slijedi kratko vrijeme za igru i zabavu te je u 16 h predviđen povratak. Očekivano vrijeme dolaska je oko 17h.